• Μελέτη Αξιοποίησης Σπηλαίου Αντιπάρου

  • Status: Ολοκληρώθηκε

  • Location: ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

  • Type: Δημόσια Έργα

Μελέτη Αξιοποίησης Σπηλαίου Αντιπάρου
Αρχιτεκτονική Μελέτη : ΜΕΤΑ Αρχιτεκτονική
Υπεύθυνος Έργου : Σπυρίδωνος Γεώργιος ,Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Συνεργάτης : Φελούρης Δημήτρης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Γεωτεχνική Μελέτη : Βάπτισμας Νικήτας, Πολιτικός Μηχανικός
Τοπογραφική  Μελέτη :Μαρκετάκης Ευάγγελος, Τοπογράφος Μηχανικός
ΗλεκτροΜηχανολογική Μελέτη :Εμμανουηλίδης Ευστάθιος, Ηλεκτρολόγος  Mηχανολόγος
Συνεργάτης : Γεράσιμος Πετράτος, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος
Περιβαλλοντική Μελέτη :Γιαννάκης Νίκος, Βιολόγος  Περιβαλλοντολόγος
Συνεργάτης : Δεληγιάννη Μαρία , Περιβαλλοντολόγος Ωκεανογράφος
Γεωλογική Μελέτη :Τσατσούλης Θέμος, Γεωλόγος
Φωτογραφική Τεκμηρίωση : Καλαποδάς Δημήτρης – Σπυρίδωνος Γιώργος

Το σπήλαιο της Αντιπάρου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Αντιπάρου ,καλύπτει έκταση 5.600 τ.μ,. Το βάθος μέχρι το τέλος της πρόσβασης του είναι  72 μέτρα.Το σπήλαιο αποτελεί μοναδική φυσική κληρονομιά για το Νησί. Η πλούσια ιστορία του , το γεωλογικό και ιστορικό του ενδιαφέρον και ο σημαντικός και εντυπωσιακός διάκοσμος το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους του στον Ελλαδικό χώρο.Η επέμβαση αφορά την αποκατάσταση του Υπάρχοντος Μονοπατιού , την διαπλάτυνση επικίνδυνων τμημάτων , την δημιουργία καθιστικών για στάση και επόπτευση του χώρου .
Η διεύρυνση της πορείας γίνεται όπου είναι δυνατό και με τρόπο ώστε να μην απαιτούνται σύνθετες κατασκευές αντιστήριξης και να μην επηρεάζεται ο διάκοσμος του σπηλαίου. Τα πλατύσκαλα έχουν και χώρο καθιστικού για ανάπαυση .Η επέμβαση γίνεται στην ήδη υπάρχουσα πορεία με οπλισμένο σκυρόδεμα και επενδύεται στα πλατύσκαλα με χτενιστό Μάρμαρο Πάρου και στα σκαλοπάτια με ειδική αντιολισθηρή επίστρωση, επίσης σχεδιάσθηκαν ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτο χάλυβα στις οποίες τοποθετήθηκαν οι Η/Μ υποδομές
Η μορφή και ο τρόπος κατασκευής του κιγκλιδώματος αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μελέτης. Eπιλέχθηκε μία κατασκευή ανθεκτική, από ανοξείδωτο χάλυβα, που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας μιας και είναι κεκλιμένη προς τη πλευρά του επισκέπτη.
Σε καμία περίπτωση και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το σπήλαιο  ,γεωλογικές αστάθειες έλλειψη σταγονορροής κατεστραμμένο διάκοσμο , δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε με κατασκευές το ήδη ταλαιπωρημένο χώρο.Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες γίνονται το βασικό θέμα παρατήρησης. Η πορεία ακολουθεί τον διάκοσμο του σπηλαίου χωρίς να τον αλλοιώνει.
Είναι σημαντικό η παρέμβαση να είναι εμφανής ώστε να γίνεται εύκολη η διάκριση μεταξύ του διακόσμου και της ανθρώπινης επέμβασης, η επιλογή αυτή έγινε συνειδητά ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος και ο χαρακτήρας του Σπηλαίου ο χαρακτήρας του, και οι σημαντικές του ποιότητες.