• Auditorium And Library of the Air Force Academy

  • Status:

  • Location:

  • Type:

Τα κτίρια του Αμφιθεάτρου και της Βιβλιοθήκης, βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης του Τατοΐου στο εκπαιδευτικό συγκρότημα της Σχολής Ικάρων.Το κτίριο του Αμφιθεάτρου καταλαμβάνει έκταση 3500ä. Συγκεκριμένα η αίθουσα διαλέξεων 1400ä, τα foyer 1000Ô, οι αίθουσες σεμιναρίων 800Ô και οι βοηθητικοί χώροι 300Ô.Το κτίριο της Βιβλιοθήκης καταλαμβάνει έκταση 2500Ô. Συγκεκριμένα η αίθουσα των αναγνωστήριων 800Ô, τα βιβλιοστάσια 1000Ô, η Διοίκηση και το foyer εισόδου 500Ô και οι βοηθητικοί χώροι 200Ô.Η φέρουσα κατασκευή των κτιρίων, αποτελείται από τοιχία και κυκλικά υποστυλώματα από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα. Σε αυτά επικάθονται μεταλλικά ζευκτά που σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν σαν πρόβολοι και δημιουργούν στέγαστρα. Τα κτίρια πληρώνονται από μεταλλικό σκελετό, που φέρει  θερμομονωτικά μεταλλικά πάνελ και διπλά υαλοστάσια ενώ η στέγαση γίνεται με πάνελ θερμομονωτικής πτυχωτής λαμαρίνας. Από συνθετικής απόψεως οι στόχοι μας ήταν: Α/ Η δημιουργία της μορφολογίας ενός κτιρίου που με τη δαντελωτή του κάτοψη, ελίσσεται μέσα στο φυσικό τοπίο, με αναφορά σε ανοργανικές φυσικές μορφές. Η φαινομενική τυχαιότητα ανατρέπεται συνεχώς από την υποδόρια ύπαρξη νόμου. Με το τρόπο αυτό τα κτίρια επιχειρούν να ακολουθήσουν μια εσωτερική πάλη , μεταξύ τάξης και τυχαίου που έχει Ηρακλείτεια φιλοσοφική βάση. Β/ Η δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής που μέσα από τις επίπεδες τραπεζοειδείς μεταλλικές στέγες και τους προβόλους να αναφέρεται στη μορφολογία των αεροσκαφών, να συμβολίζει δηλαδή τη δύναμη και τη ταχύτητα. Ταυτόχρονα τα κεκλιμένα τοιχία,  δίνουν την εντύπωση ότι το κτίριο γεννιέται από τη γη και τείνει προς τον ουρανό.Γ/ Η δημιουργία χώρων που να διαρρέουν ο ένας στον άλλο χωρίς σαφή όρια. Με το τρόπο αυτό επιχειρείται η αβίαστη κίνηση στο εσωτερικό των κτιρίων που ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους. Μέσα σε αυτή τη κίνηση δημιουργούνται συνεχείς και ποικίλες φυγές προς το φυσικό περιβάλλον μέσω των υαλοστασίων, έτσι ώστε να δημιουργείται στο χρήστη η αίσθηση της ενοποίησης και της συνέχειας με το φυσικό περιβάλλον.