• Farangas I

  • Status: Ολοκληρώθηκε

  • Location: Φάραγγας - Πάρος - Κυκλάδες

  • Type: Κατοικίες στις Κυκλάδες

Αρχιτεκτονική Μελέτη : React Architects –Νατάσσα Δεληγιάννη Γιώργος Σπυρίδωνος
Θεοφάνης Καταπόδης
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Αναστασιάδου  Εύη Αρχιτέκτονας Μηχανικός     
Στατική Μελέτη: MFP – Κ. Μυλωνάς – Ι. Πριόνας  και Συνεργάτες Ε.Ε.
Η/Μ Μελέτη
: Χριστοφυλλάκης Νικόλαος – Μηχ.Μηχανικός
Μελέτη Φωτισμού : Μάρα Σπέντζα – Αρχιτέκτονας - Μελετητής Φωτισμος
Φωτογραφίες : Δημήτρης Καλαποδάς  -  Σπυρίδωνος Γιώργος
Xρονολογία Mελέτης: 2007-2008
Xρονολογία Kατασκευής: 2008-2010
Εμβαδόν Οικοπέδου : 8.000,00 μ2
Εμβαδόν Κτιρίου : 420,00 μ2

Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Φάραγγας της Νήσου Πάρου. Έχει προσανατολισμό στη μεγάλη πλευρά Νοτιοδυτικό με θέα προς την θάλασσα.
Η τοποθέτηση των κατοικιών γίνεται έτσι ώστε να αξιοποιείται η θέα προς τη θάλασσα. Γίνεται εκμετάλλευση του αύλειου χώρου με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου οικιστικού συνόλου. Η ανάπτυξη των όγκων είναι γραμμική και σε σχήμα Π γύρω από μία κεντρική αυλή όπως ανάλογα παραδοσιακά κτίσματα. Η κεντρική αυλή οργανώνει τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα πυρήνα σε άμεση αναφορά στους κτιριακούς όγκους.
Στο κεντρικό κτίριο αναπτύσσονται, σε συνέχεια το καθιστικό η τραπεζαρία, η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Η είσοδος στη κατοικία δημιουργείται στην νοτιοδυτική πλευρά με μια υπόσκαφη πορεία παράλληλα μ’ένα πέτρινο αναλημματικό τοίχο. Η πορεία οδηγεί στην υπαίθρια είσοδο με θέα το Αιγαίο.
Σε υψομετρική διαφορά τεσσάρων μέτρων τοποθετούνται δύο ξενώνες- studio με ανεξάρτητη αυλή. Η κολυμβητική δεξαμενή λειτουργεί σαν όριο μεταξύ των δύο κτιριακών ενοτήτων και η κλίμακα που αναπτύσσεται στην νότια πλευρά της δημιουργεί την πρόσβαση των δύο πλατωμάτων.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων , σχεδιάσαμε ένα κτίριο που προσαρμόζεται στο κυκλαδικό τοπίο και συγχρόνως διασπάται με επίπεδα σε διαφορετικές θέσεις άμεσα προσαρμοσμένα με το έδαφος.
Κατά αυτόν τον τρόπο η προσαρμογή του κτιρίου στο τοπίο είναι αρμονική και ο όγκος της κεντρικής κατοικίας είναι ο δυνατόν μικρότερος. Η κατοικία από την ανατολική πλευρά είναι σχεδόν υπόσκαφη και ακολουθεί τη γεωμορφολογία αποφεύγοντας τις μεγάλες επιχωματώσεις και αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου.