Kite

Είδος

Εξοχικές Κατοικίες

Τοποθεσία

Πούντα , Πάρος , Κυκλάδες

Έτος

2019

+
/ 26

Kite

Είδος

Εξοχικές Κατοικίες

Τοποθεσία

Πούντα , Πάρος , Κυκλάδες

Είδος

2019

ΑΡΧΙΕΤΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

REACT ARCHITECTS – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ- ΝΑΤΑΣΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΑΚΗΣ – ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΣ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΤΙΚΑΣ

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ – MHX- MHXANIKOΣ

3D VISUALISATION

Nikoletta Georgopoulou

ΦΥΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

LANDWORKS

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΗΠΟΥ

ABSINTHOS LP

PHOTOGRAPHER

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το οικόπεδο βρίσκεται στον οικισμό Πούντας της Πάρου. Έχει προσανατολισμό δυτικό με θέα προς τη θάλασσα και την Αντίπαρο.

Η είσοδος τοποθετήθηκε στο ανατολικό σημείο του οικοπέδου. Το καθιστικό και η κουζίνα βρίσκονται στο ισόγειο με θέα προς τη θάλασσα. Το κεντρικό υπνοδωμάτιο βρίσκεται στον όροφο. Στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου και σε απόσταση από τον κεντρικό κορμό της κατοικίας τοποθετούνται 4 ξενώνες. Οι αυλές διαμορφώνονται ανάμεσα στους χώρους διημέρευσης  και είναι όλες προσαρμοσμένες στη φυσική κλίση του εδάφους και προστατευμένες από τους βόρειους ανέμους.

Η τοιχοποιία είναι από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή, τα κουφώματα από επιχρωματισμένο ξύλο ραμποτέ. Τα εσωτερικά και εξωτερικά δάπεδα είναι βιομηχανικά. Οι πέργκολες που είναι ενσωματωμένες στους κτιριακούς όγκους είναι βαμμένες λευκές, και οι ανεξάρτητες μεταλλικές κατασκευές με επένδυση από καλάμια είναι βαμμένες γκρι σκούρο. Οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου περιορίζονται στους αύλειους χώρους της κατοικίας και στο υπόλοιπο οικόπεδο διατηρείται το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο.

Η κεντρική αυλή οργανώνει τις λειτουργίες σε σχήμα Π δημιουργώντας έναν πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους κλειστούς χώρους αλλά και με το περιβάλλον: παράγεται έτσι ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο το οποίο διατηρεί μια ιδιωτικότητα και μια διαφάνεια ταυτόχρονα. Η διάσπαση της κατοικίας παραπέμπει σε δομές που συναντώνται σε μοναστήρια και παραδοσιακά συγκροτήματα κατοικιών. Κτίσματα, αυλές, δώματα, και κολυμβητική δεξαμενή συνδέονται με δύο «περιπάτους» δίνοντας την αίσθηση μικρού οικισμού ο οποίος αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.

Η μπροστινή αυλή φιλοξενεί την κολυμβητική δεξαμενή και προσφέρει θεάσεις προς τη γειτονική Αντίπαρο . Τα εξωτερικά καθιστικά κάτω από τις πέργκολες δημιουργούν ένα ενιαίο χώρο με επιμέρους ενότητες που διαχέεται και στο επίπεδο του διαμορφωμένου δώματος.

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε επίπεδα που αποκτούν διαφορετικές θεάσεις δημιουργώντας ένα δίκτυο στεγασμένων χώρων ,περασμάτων και προστατευμένων αυλών με ενδημική φύτευση.

Το εσωτερικό ακολουθεί την απλότητα του εξωτερικού χώρου και η επίπλωση καθώς και τα στοιχεία της διακόσμησης συμπληρώνουν τα αρχιτεκτονικά μέλη. ΟΙ όγκοι αφήνονται ανέπαφοι στο εσωτερικό και οι χαμηλοί διαχωριστικοί τοίχοι ενισχύουν την συνέχεια μεταξύ του έξω και του μέσα χώρου.

Διαμπερότητες , Πορείες ,περίκλειστες αυλές, αρχιτεκτονική λιτότητα, διακόσμηση στα όρια της απουσίας, κλίμακες που αλλάζουν επίπεδα ανάμεσα σε «Πανέλα» λευκά, συνθέτουν ένα σύνολο όπου η χαλαρότητα των διακοπών συνδυάζεται με μια αρχιτεκτονική περιπέτεια φωτός και σχημάτων.

Όλα τα έργα

Επόμενο έργο

Nest