The Hug

Είδος

Εξοχικές Κατοικίες

Τοποθεσία

Άγ. Ιωάννης Δέτης , Πάρος , Κυκλάδες

Έτος

2017

+
/ 27

The Hug

Είδος

Εξοχικές Κατοικίες

Τοποθεσία

Άγ. Ιωάννης Δέτης , Πάρος , Κυκλάδες

Είδος

2017

ΑΡΧΙΕΤΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

REACT ARCHITECTS – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ- ΝΑΤΑΣΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΣ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ – MHX- MHXANIKOΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΙΤΑΚΗΣ

Το έργο βρίσκεται στη θέση Άγιος Ιωάννης Δέτης της Νήσου Πάρου. Έχει ανατολικό προσανατολισμό και θέα προς τη Θάλασσα και τον κόλπο της Ναούσσης .

Η περιοχή είναι ειδικής προστασίας και σε γειτνίαση έχει δημιουργηθεί το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Αγίου Ιωάννη Δέτη. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια με κοινό υπαίθριο χώρο και κολυμβητική δεξαμενή. Οι όγκοι παρατάσσονται προς την θέα, η κεντρική αυλή δημιουργείται ανάμεσά τους, προσαρμοσμένη στην κλίση του εδάφους και προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους .

Η είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου και το ψηλότερο σημείο, διαμορφώνεται ανάμεσα στους αναλληματικούς τοίχους από λιθοδομή.

Τα κτίσματα , μικρού όγκου, προσαρμόζονται το δυνατόν περισσότερο στην κλίση και στην τοπιογραφία του εδάφους. Βασικός στόχος είναι η μικρότερη επιβάρυνση με κτιριακό όγκο της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής.

Η πίσω αυλή οργανώνει τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους κτιριακούς όγκους. Τέτοιες μορφές συναντούνται σε μοναστήρια με τα κελιά στην περίμετρο και την εκκλησία στο κέντρο. Επίσης ανάλογες διατάξεις συναντούνται και σε παραδοσιακά συγκροτήματα «κατοικιών». Οι πίσω αυλές είναι προστατευμένες από τους έντονους βόρειους ανέμους.

Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας αποτελεί ,μαζί με την ένταξη στο φυσικό τοπίο, την κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού.

Οι πέτρινοι τοίχοι κυκλώνουν και αγκαλιάζουν το κτίριο προστατεύοντας το από τις «αδιάκριτες» ματιές. Οι σοβαντισμένοι -λευκοί τοίχοι των κτιρίων είναι ορατοί μόνο από την εσωτερική αυλή και θραύσματα των όψεων διακρίνονται από τον περαστικό.

Το σύνολο της υλοποιημένης επέμβασης συνδιαλέγεται με το τοπίο και δημιουργεί χώρο για κατοίκηση διαλύοντας τα όρια μεταξύ στεγασμένου και υπαίθριου χώρου, αγκαλιάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργώντας μια οικειότητα για το χώρο και τον τόπο.

Όλα τα έργα

Επόμενο έργο

ViewMaster